Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Werkzaamheden december 2023

Geplaatst op: 24-11-2023, 13:26:17

Voor btw-plichtige werkzaamheden die je in december hebt verricht heb je voor de inkomstenbelasting nog tot 15 januari de tijd om een factuur te versturen. Je mag dus kiezen of je deze facturen nog dit kalenderjaar de deur uit doet of over de jaarwisseling heen tilt, en daar kun je je voordeel mee doen.

Het kan slim zijn om je facturen pas in januari te versturen. Je weet dan zeker dat het geld niet al op 1 januari op je rekening staat, zodat je er geen vermogensbelasting over hoeft te betalen.

Ook voor de omzetbelasting kan het gunstig zijn om nog even te wachten met het versturen van je rekeningen naar klanten. Dien je deze voor 1 januari in, dan moet je deze meenemen in je kwartaal- of maandaangifte en de btw die je in rekening brengt voorschieten. Maar verstuur je de nota\'s pas begin januari, dan worden ze pas meegenomen in je volgende aangifte. Op dat moment heb je het geld waarschijnlijk allang ontvangen en hoef je niets voor te schieten. Dat levert een liquiditeitsvoordeel op.

Je facturen nog verder uitstellen, mag niet. Je bent wettelijk verplicht om facturen versturen uiterlijk de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarop je je producten of diensten hebt geleverd.

Let wel op. Voor de aangifte van de inkomstenbelasting moet je uitgaan van de datum waarop je de werkzaamheden hebt verricht. Verstuur je in januari 2024 een factuur voor werkzaamheden die je in december 2023 hebt verricht, dan moet je deze factuur meenemen in je aangifte over 2023 en niet 2024.

Het zit namelijk zo:

  • Omzet die dit jaar is gemaakt en gefactureerd en pas in januari 2024 wordt betaald, boek je in 2023, omdat je de werkzaamheden dat jaar hebt verricht. Dit geldt ook voor de btw-aangifte.
  • Omzet voor werkzaamheden die je dit jaar hebt gedaan, maar pas in 2024 factureert, boek je in 2023. Alleen de btw boek je pas in 2024, omdat hiervoor de factuurdatum leidend is.

Bron: bijdrage van 24 november 2023 van Jasperien van Weerdt op www.businessinsider.nl 

Ga terug naar de vorige pagina